Шокова инфлация. Това би бил резултатът от война Русия-Украйна и санкции срещу

...
Шокова инфлация. Това би бил резултатът от война Русия-Украйна и санкции срещу
Коментари Харесай

Василев: Ако се случи песимистичния сценарии, очаквам шокова инфлация

Шокова инфлация. Това би бил резултатът от война Русия-Украйна и санкции против Русия. Това съобщи финасовият министър Асен Василев в изявление за " Седмицата " на Дарик радио. Той изясни, че сходно развиване на нещата ще доведе до прекъсване на газовите доставки, а оттова до шоково повдигане на цените и на петрола.

Ако напрежението обаче спадне, това ще се отрази и на цените на енергоносителите и на инфлационния напън, сподели Василев.

По думите му за България антикризисният проект при шокова инфлация е потреблението на български енергоизточници и ограничение на износа на електрическа енергия. Василев обаче акцентира, че за задачата страната ни би трябвало да получи позволението на Европейската комисия. " Водим диалози и за общоевропейски отговор на внезапен скок на цените на енергоносителите ", сподели Василев.

Бюджетът за 2022 година е разчетен при 5.6% средногодишна инфлация. Според финансовия министър инфлационният пик ще бъде март-април, а втората половина на годината ще бъде с по-ниска инфлация. Очакванията са Европейската централна банка в отговор на инфлацията да предприеме нарастване на лихвените проценти, само че това ще става уравновесено.

Въпреки мощното поскъпване на потребителските артикули и услуги финансовият министър изрично не приема да се върви към понижаване на Данък добавена стойност за хранителни артикули. " Намаляването на Данък добавена стойност не се отразява на крайната цена. Виждаме какво се случва с ресторантьорските услуги ", сподели още веднъж Василев във връзка предлагането на президента Радев. Според него решението за понижаване на цените на храните е в политиката на подкрепяне на земеделското министерство. 

" В новия програмен интервал България ще съфинансира в доста по-голяма степен земеделската продукция. Другите страни дават оптимално разрешеното в Европейски Съюз съфинансиране, докато ние досега сме подпомагали нашите аграрни стопани единствено на минимума от 15%. При това състояние не може да чакаме от земеделците чудеса от смелост ", съобщи Василев. Той не уточни точният %, само че разясни, че оптималната ставка на националното финансиране на земеделска продукция в границите на Европейски Съюз е 60%.

" Дори и при по-високата инфлация растежът на приходите е изпреварващ ", сподели Василев. И уточни, че през 2021 година средногодишната инфлация е към 4%, при 13% растеж на приходите, а за тази година при 5.6% средногодишна инфлация се чака 17-18% растеж на приходите. Финансовият министър този път даже похвали компаниите, че реагирали съответно на повишаването на живота.

В държавния бранш обаче нямало планувано нарастване на приходите, преди да е извършена структурната промяна. " Имаме заложени средства за тази промяна, само че те ще бъдат давани единствено на тези структури, които са прегледали и оптимизирали дейностите си и са ги цифровизирали ", сподели Василев.

Националният проект за възобновяване и резистентност ще бъде импортиран в Еврокомисията през април, заяви още Василев. Преди това в идващите няколко седмици от Брюксел би трябвало да получим утвърждение на поправените планове в енергетиката, превоза и дигитализацията. 

Според финансовия министер е изцяло реалистично плановете, заложени в проекта, да бъдат изпълнени до 2026 година Затова и в него не били включени  " тежки инфраструктурни планове ", които изискват по-дълъг интервал на реализация.

Един от новите енергийни планове в проекта е построяването в Маришкия басейн на мощности за предпазване на електрическа енергия. По думите на Василев към този момент има мощен интерес от американски и европейски компании към този проет. " Това не е нещо, в което сме пионери. Прави се и в други европейски страни. " Фолксваген "  например възнамерява до 2027 година да построи 8 такива мощности за 1 гигаватчаса годишно ", сподели Василев.

Самите акумулатори за предпазване на електрическата енергия също ще бъдат създавани в България. Ще се употребяват и подстанциите на ЕСО, по този начин че включването в електропреносната мрежа ще е доста елементарно. Планираните мощности от 600 хиляди мегаватчаса обаче ще служат да се покрива пиковата консумация на ток в страната с дълготрайност до 12 часа, изясни Василев. По думите му инвеститорите ще се търсят с отворен конкурс на Европейска инвестиционна банка, а страната може да подкрепи плана с вдишване на разноските за избран интервал за фонд " Работна заплата ".

Новост в проекта са два пилотни плана за бинарни централи, които употребяват геотермална сила. 

По време на визитата си в Съединени американски щати през предходната седмица са водени диалози тъкмо за такива енергийни планове. От американска страна са желали да знаят дали България счита да диверсифицира и нуклеарната си енергетика.  " Отговорихме им: Бихме работили с всеки, който може да предложи по-добра цена, стига да си вземе отработеното гориво назад ", сподели Василев. По думите му по контракт до 2007 година горивото от АЕЦ Козлодуй се връща назад в Русия. Изграждането занапред на складове е безразсъдно скъпо. А и желаеме да подсигуряваме, че няма да се основат предпоставки за екологична злополука. Това е основен въпрос в договарянията за нови нуклеарни мощности ", сподели Василев.

На въпрос знае ли по какъв начин включеният в листата " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски получава заплата си, финансовият министър отвори негативно. " Не зная, само че сигурно не би трябвало парите да му бъдат превеждани в банка, тъй като няма банка, която да ги одобри ", сподели Василев. В началото на седмицата администрацията на Народното събрание отхвърли да отговори по какъв начин и къде заплаща заплатата на Пеевски, тълкувайки, че това не е информация от публичен интерес. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР